En lilla lagkage

Når der er fødselsdag i familien er det nærmere reglen end undtagelsen, at jeg medbringer en lagkage. Det er jo en herlig lejlighed til at få afprøvet nye smage, teknikker eller designs. Jeg er ikke så vild med fondant, så derfor er jeg gået over til at nøjes med opsmøring. Min far fylder år i morgen, mandag, så vi fejrede ham med kage og middag i går, lørdag. Opskriften kommer selvfølgelig her.

Fødselsdagslagkage1

Kagen består af tre lyse bunde, som du finder opskriften på her. Jeg brugte en rund springform på 24 cm i diameter og fik tre bunde ud af det til lagkagen.
Fyldet var blåbærmousse og mørk chokolade ganache, som passede ganske fint sammen.

Blåbærmousse

2,5 dl fløde
250 g blåbær
Sukker
Korn fra én stang vanilje
3 blade husblas

Kog blåbærene med den mængde sukker du vil have i og vaniljen. Det er forskelligt, hvor sød man gerne vil have den og det er grunden til, at jeg ikke har angivet en mængde. Læg de tre blade husblas i koldt vand. Blend den kogte masse med en stavblender og kom husblassen ned i. Lad massen køle ned til stuetemperatur imens du pisker fløden til skum. Vend flødeskum og blåbærmasse sammen med en dejskraber MEGET forsigtigt, så den ikke skiller. Når moussen er ensartet sætter du den på køl i nogle timer, helst dagen før den skal bruges, indtil den er stabil.

Chokolade ganache

2,5 dl fløde
175 g mørk chokolade (Jeg er tosset med Valhrona)

Hak chokoladen groft og kom den i en skål. Varm fløden op i en gryde til den damper og hæld over chokoladen. Rør rundt til du har en ensartet og glat masse. Stil på køl med vitavrap henover og lad stå natten over, eller i det mindste et par timer. Pisk den til en cremet ganache når du skal bruge den.

Fødselsdagslagkage3

Blåbærmoussen får sådan en smuk farve, så jeg matchede opsmøringen med den så godt jeg kunne. Opskriften på opsmøringen er blår 250 g smør til cirka 200 g flormelis og så valgte jeg at tilføje noget Philadelphia til det yderste lag, fordi det smager en hel del bedre.

Når kagen lægges sammen anbefaler jeg at have ganachen nederst fordi den er mest stabil, og så skal blåbærmoussen være det øverste lag.

Fødselsdagslagkage2

Et tip til at få skarpe kanter på kagen er at fryse den inden opsmøring. Læg kagen sammen i bageringen, med vitavrap omkring og frys den i en time. Smør op, frys igen og glat ud med en varm palette. Det giver et flot finish. (Nej, kagen her er langt fra perfekt, men er sikker på, at øvelse gør mester 🙂 )